RAFA NADAL ACADEMY BY MOVISTAR

De Rafa Nadal Academy by Movistar in Manacor (Mallorca) werd in 2016 opgericht met als doel een vooraanstaand trainingscentrum binnen de internationale tenniswereld te worden. Met de drijvende kracht van sportman Rafa Nadal weet de Academy tennis en onderwijs te combineren, zodat studenten een carrière in tennis kunnen ontwikkelen zonder hun academische studies te verwaarlozen. Het bouwkundige project beslaat meer dan 24.000 m2 en omvat een waaier van indrukwekkende faciliteiten verspreid over het studentenhuis, de trainingsschool, het hotel, de sportterreinen, kleedkamers, bar, het ziekenhuis en de groene zones.

PROJECTINFORMATIE:

Naam:Rafa Nadal Academy by Movistar
Architect/designer:David Iglesias
Locatie:Cales de Mallorca s/n 1,2 km 07500 Manacor, Balearen
Projectontwikkelaar:Manacor Sports Centre
Aannemers:Dragados en Melchor Mascaró
Opening:Juni 2016
Fotografie:Fernando Alda
Totale oppervlakte van het project:24.000 m2 bebouwde oppervlakte
dekton-rafa-nadal-academy

David Iglesias, architect van de Rafa Nadal Academy: „Het uitgangspunt voor dit project was om een gebouwencomplex te ontwerpen dat als doelgericht trainingscentrum fungeert, maar tegelijkertijd door de inwoners van de stad en Mallorca in zijn geheel kan worden gebruikt. Het eindresultaat moest dan ook bestaan uit twee, duidelijk identificeerbare zones, één totaal gericht op kinderen en een andere, open voor het grote publiek, waar iedereen vrij kan rondlopen.

TOEPASSING

TOEPASSINGtrappen, wandbekleding, vloeren en façadesTOEPASSINGfaçades
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALDekton® by Cosentino
KLEURStratoKLEURSpeciaal ontwikkeld: Dekton® Blue
DIKTE8, 12 en 20 mmDIKTE12 mm
HOEVEELHEID27.219 m2HOEVEELHEID445 m2
TOEPASSINGwandbekleding en vloerenTOEPASSINGwandbekleding en werkbladen
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALDekton® by Cosentino
KLEURAlbaKLEURSirius
DIKTE8 en 12 mmDIKTE8, 12 en 20 mm
HOEVEELHEID5.318 m2HOEVEELHEID141 m2
TOEPASSINGplinten, wandbekleding en vloerenwandbekleding, vloeren en façadeswandbekleding
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALDekton® by Cosentino
KLEURKorusKLEURSpectra
DIKTE8 en 12 mmDIKTE8 en 12 mm
HOEVEELHEID2.229 m2HOEVEELHEID78 m2
TOEPASSINGvloeren en zwembadenTOEPASSINGzwembaden en werkbladen
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALDekton® by Cosentino
KLEURKeonKLEURDomoos
DIKTE8, 12 en 20 mmDIKTE8 en 12 mm
HOEVEELHEID2.174 m2HOEVEELHEID40 m2
TOEPASSINGvloeren, wandbekleding, douchebakken en wellnessTOEPASSINGdouchebakken
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALSilestone® by Cosentino
KLEURTriliumKLEURBlanco Zeus Suede
DIKTE8 en 12 mmHOEVEELHEID136 unidades
HOEVEELHEID1.279 m2
TOEPASSINGfaçades en wandbekledingTOEPASSINGwastafels Elegance
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALSilestone® by Cosentino
KLEURZenithKLEURSpeciaal ontwikkeld: Dekton® Blue
DIKTE8, 12 en 20 mmHOEVEELHEID110 encimeras
HOEVEELHEID1.538 m2
TOEPASSINGwandbekleding en vloerenTOEPASSINGwerkbladen
MATERIAALDekton® by CosentinoMATERIAALSilestone® by Cosentino
KLEURVentusKLEURVerde Fun en Marina Stellar
DIKTE8 en 12 mmHOEVEELHEID4 encimeras
HOEVEELHEID468 m2
TOEPASSINGdouchebakken
MATERIAALSilestone® by Cosentino
KLEURGris Expo
HOEVEELHEID3 platos de ducha

De twee gebouwen van het complex zijn bijgevolg vrij multifunctioneel, elk met zijn eigen specifieke features en veiligheidsniveaus. Ze zijn perfect op elkaar afgestemd en voldoen als dusdanig aan de vooropgestelde vereisten.”

De Rafa Nadal Academy is een waar paradepaardje voor de Dekton® en Silestone® producten. Cosentino Group installeerde meer dan 40.000 m2 Dekton® in verschillende diktes en in verschillende toepassingen, waaronder tegels, vloeren, werkbladen, trappen en plinten, maar met bijzondere nadruk op het gebruik van het product in de voorgevels van de twee voornaamste gebouwen van het complex, de zwembaden en het wellness-centrum.

Het Silestone®-materiaal kan men o.a. terugvinden in de 130 douchebakken, waar werd geopteerd voor de kleur Blanco Zeus in een suède afwerking. Dezelfde kleur en textuur werden ook gebruikt voor de meer dan 100 badkamerbladen, waarin Elegance-wasbakken van Cosentino’s badkamercollectie werden ingebouwd.

dekton-rafa-nadal-academy

DEKTON®: EEN OP MAAT GEMAAKTE FAÇADE

De voorgevel van de Rafa Nadal Academy bestaat voornamelijk uit Dekton® en glas. Fundamentele eigenschappen voor een gebruik als externe gevelbekleding zijn o.a. een hoge bestendigheid tegen UV-stralen, een bestendigheid tegen vorst en dooi, kleurvastheid en een excellente vlekbestendigheid. Dekton® beschikt over al deze kwaliteiten en meer. Gezien de aard van het materiaal is ook het installatiegemak van groot belang; het Rediwa C.A.T. 1-systeem van Wandegar, dat voor deze installatie werd gebruikt, en de Dekton®-platen sloten probleemloos op elkaar aan. Het eindresultaat ziet er dan ook spectaculair uit.

DE BESTE EIGENSCHAP VAN DEKTON® VOOR ARCHITECTEN IS ZIJN FORMAAT

David Iglesias, architect: „De beste eigenschap van Dekton® is iets dat wij als architecten adoreren: zijn formaat. Het laat je toe met grote oppervlakken te spelen en met verschillende soorten verdelingen. Het is zo gemakkelijk om met Dekton® te werken en het resultaat is steeds perfectie.”

rafa-nadal-academy

DEKTON®: VLOERBEKLEDING VOOR NATTE EN DROGE RUIMTES

Het grote formaat van Dekton® liet toe aantrekkelijke voetpaden te creëren en kwaliteit en schoonheid in vrijwel alle projectomgevingen te integreren. Vanuit functioneel oogpunt is Dekton® dankzij zijn hardheid, slijtvastheid en eenvoudig onderhoud hét ideale product voor dit soort toepassing, zowel binnen als buiten.

Het gebruik van antislip grip technologie zorgt voor een hogere mate van veiligheid, waardoor eventuele ongevallen in drukbezochte zones kunnen worden vermeden, vooral op plaatsen waar water aanwezig is, zoals in de overdekte en openluchtzwembaden en het indrukwekkende wellness-centrum die deel uitmaken van het complex.

Dekton® heeft een hoge weerstand tegen hydrolyse en presteert uitstekend wanneer het in contact komt met water. Het was dan ook het ideale product om vorm te geven aan de verschillende features van het zwembad, van de randafwerking en de externe en interne bekleding van het bad tot de sanitaire voorzieningen.

Vanuit dit opzicht was het ook het perfecte product voor het wellness-centrum; hier sluit de vloer naadloos aan op de rest van de features (zwembad, douches, muurbekleding en sauna) omdat werd geopteerd om alle onderdelen van dit geheel uit eenzelfde Dekton®-kleur te vervaardigen. Het gevoel van uniformiteit en ruimte dat hierdoor wordt gecreëerd, is indrukwekkend.

De samenstelling en schoonheid van Dekton® zijn zelfs in continu vochtige of natte omgevingen onveranderlijk en vormen een garantie voor duurzaamheid.

rafa-nadal-academy

DEKTON®: TREDEN UIT ÉÉN STUK

De trappen maken deel uit van de doorlopende vloerbekleding in het gebouw en worden dagelijks intensief gebruikt.

Dekton® is het ideale oppervlak voor zones waar veel voetverkeer is. Dankzij zijn hardheid en slijtvastheid is het materiaal uitermate duurzaam. Een ander belangrijk voordeel van Dekton® – en één dat bij deze toepassing zeer op prijs werd gesteld – is het feit dat treden uit één stuk kunnen worden gemaakt, zonder nood aan voegen tussen de treden.

COSENTINO GROEP krijgt in 2016 de Environmental Product Declaration (EPD - Milieu Productverklaring) voor de Life Cycle Analysis van Dekton®.
Deze verklaring van een externe organisatie, ondersteunt de betrokkenheid van het bedrijf in de verbetering van de efficiëntie in het verbruik van grondstoffen
en energie, om de afvalproductie te verminderen.

DEKTON®: WANDBEKLEDING

De wandbekledingen, samengesteld uit grote elementen Dekton®-materiaal, vormen een fundamenteel onderdeel van het algemene ontwerp. De gestroomlijnde look van het product laat zich zelfs in een dikte van 8 mm bij verticale installatie bewonderen en de resulterende uniformiteit is buitengewoon mooi, zowel vanuit bouwkundig als esthetisch oogpunt. Deze toepassing benadrukt hoe het grote formaat van Dekton® zich ideaal laat aanpassen aan de creativiteit en veelzijdigheid van gelijk welk bouwkundig project.

Overal in het complex vindt men volledige muren in Dekton®, in de kleedkamers, het wellness-centrum, de overdekte zwembaden, het restaurant, de badkamers en de slaapkamers van zowel het studentenhuis als die van het hotel. Een harmonieuze sfeer en indrukwekkend visueel effect gaan hand in hand met een opmerkelijke hygiëne dankzij de aanzienlijke vermindering van het aantal voegen tussen de verschillende stukken materiaal.

rafa-nadal-academy

WANDBEKLEDING DOUCHES

Dekton® is dankzij zijn uitstekende waterbestendige kwaliteiten de ideale wandbekleding voor badkamers. De hoge weerstand van het materiaal tegen hydrolyse zorgt ervoor dat het niet verandert wanneer het voor langere tijd met vloeistoffen in contact komt.

Dit feit, dat de duurzaamheid van het materiaal garandeert, en het gemak waarmee het op dagelijkse basis kan worden onderhouden, maakten van Dekton® de ideale keuze om alle douches in het wellness-centrum, in de kleedkamers en in het studentenhuis te bekleden.

rafa-nadal-academy

SPECIAAL ONTWIKKELDE KLEUREN

Voor dit project werden twee speciale Dekton®-kleuren gecreëerd: een intense, blauwe kleur die dienst doet als handelsmerk van de Academy en haar imago naar de buitenwereld toe dankzij het gebruik in de hoofdgevel van het gebouwencomplex en een zachte witte kleurschakering (Alba) die gekenmerkt wordt door haar subtiliteit en die voor een groot aantal van de buitenmuren werd gebruikt.

SILESTONE®: KADOR-DOUCHEBAKKEN

Voor de badkamers in het studentenhuis werden meer dan 130 douchebakken met een kwartsoppervlak in Silestone® gecreëerd. De keuze viel op het aantrekkelijke en elegante ontwerp van de Kador-serie uit Cosentino’s badkamercollectie. De zuiverheid van de Blanco Zeus-kleur en de sensualiteit van de suède afwerking in Silestone® creëren een effect dat zowel vanuit esthetisch als visueel oogpunt uitzonderlijk is.

Het veiligheidsaspect is in dit soort toepassingen natuurlijk van het grootste belang. De veiligheid wordt verzekerd door de Silestone®-douchebakken, die een bewezen laag risico op uitglijden vertegenwoordigen en voldoen aan de strenge Duitse norm DIN 51097: 1992. Zijn lage porositeit en minimale onderhoudsbehoefte maken van Silestone® het ideale product voor een toepassing zoals deze waarbij water en andere producten voor persoonlijke hygiëne aan te pas komen.

rafa-nadal-academy

SILESTONE®: BADKAMERBLADEN MET INGEBOUWDE WASBAKKEN

De mogelijkheden op het vlak van formaat en grootte die Silestone® in de badkamercollecties biedt, liet toe meer dan 100 op maat gemaakte badkamerbladen voor het studentenhuis te vervaardigen. Om het gevoel van uniformiteit, dat het volledige project kenmerkt, ook hier door te trekken, werden badkamerbladen met ingebouwde wastafels uit Cosentino’s badkamercollectie ontworpen.

De Elegance-wastafel en haar aantrekkelijk design met strakke, duidelijke lijnen verlenen een unieke schoonheid aan elke badkamer. De badkamerbladen met ingebouwde wasbakken onderstrepen het ontwerp, de stijl en de duurzaamheid van de Silestone®-producten: hardheid, hoge vlek- en krasbestendigheid en een lage porositeit.

DEKTON EN SILESTONE, PERFECTE OPLOSSINGEN
VOOR PERFECTE PROJECTEN

Pin It on Pinterest

Share This